Hoppa till innehåll

Välj rätt malningsgrad för din bryggningsprocess

Att justera kaffe malningsgrad för specifika recept är en del av det roliga med att brygga hemma, men allmänna rekommendationer för malstorlek finns – och med goda skäl. Vissa kvarnar har etiketter som anger olika bryggmetoder, men om din inte gör det här är en snabbguide:

Turkiskt kaffe
Extra fint

Turkiskt kaffe mals så fint som möjligt eftersom de superfina partiklarna
hjälper till med önskad kaffekropp, men också för att kaffesumpen
bara är i kontakt med riktigt varmt vatten under en kort del av bryggtiden.
Dessa små partiklar är nödvändiga för extraktionshastighet.

Espresso
fint

Espresso malningsgrad är något grovare, men ändå mycket fin. Återigen behöver vi de fina partiklarna på grund av den super-korta bryggtiden. De är också mycket viktiga för att ge motstånd mot vattnet. Espresso bryggs under högt tryck, vilket ökar extraktionshastigheten, men utan att den fina slipningen gör det möjligt för oss att trycka dessa malar supertätt ihop, skulle tryckvattnet bara skjuta genom kaffebädden för snabbt för en jämn espresso.

Pour over / Vacuum pot / Syphon
medium fint

För Pour over tenderar vi att slipa någonstans i medelområdet. Generellt sett blir vi lite finare för mindre drycker med en servering. Eftersom vi använder mindre vatten kommer det att bli svårare att förlänga bryggtiden, så finare malning hjälper till att extrahera snabbt. Motståndet från de finare kaffesumparna hjälper också vattnet att droppa långsammare. Om du brygger en och en halv liter kaffe på en gång (säg i ett kafé), mala närmare medelgrovt för att inte extrahera för mycket eller göra det för svårt för det vattnet att gå igenom.

Drip Pots
medium grovt

T.ex. Chemex

French press
grovt

För en fransk press, slipa ganska grovt. Även om detta hjälper till med extraktion (motstånd är inte riktigt ett problem, eftersom vattnet bara sitter där), är det också till stor del för att franska pressens filter skulle släppa för många små partiklar igenom om de var finare.

Cold brew
extra grovt

Kaffebönor med kallbrygga males också ganska grovt, både på grund av dess förlängda bryggtid och dess filtrering, som vanligtvis inte är lika fin som pappersfiltret i en droppmaskin.