Hoppa till innehåll
Home » Recept

Recept

Affogato

Det sägs att enkelhet är nyckeln till all sann elegans och när det kommer till affogato stämmer det kanske mer än någonsin. Denna sobra italienska dessert är ett litet kulinariskt mästerverk. Två kontraster som möts i perfekt symbios.

En affogato består i all sin enkelhet av gräddiga kulor vaniljglass som dränks i stark, nybryggd espresso.

Denna dessert passar lika bra som avslut på en tjusig middag, som för att råda bot på sötsuget en vanlig onsdag. Och skulle man vilja addera lite crunch; rosta finhackade hasselnötter, pekannötter och arabicabönor med lite råsocker i en torr panna och strössla över.

Islatte

En islatte är inte svårare än:

1/3 kaffe och 2/3 skummad mjölk av valfri sort + en massa is.

Se till att frysa in kaffe i iskuber så slipper du få en blaskig latte när isen smälter. Du kan även smaksätta din latte genom att göra en lika enkel syrup. Koka bara ihop:

1dl vatten och 1dl socker + en nypa av önskad krydda

Här har vi valt att använda söta, små lavendelblommor – men det går i stort sett bra med lika vilka kryddor som helst. 

Cold Brew

Måtta upp ca 100 gram malet kaffe och häll i en förslutbar behållare. Smaksatt kaffe passar extra fint till cold brew, så använd förslagsvis en härlig Valencia med smak av apelsin och choklad. Fyll sedan på med 1 liter kallt vatten, rör om och sätt på lock.

Ställ behållaren i kylskåpet och låt kaffet dra i 24h. Sila sedan av kaffet genom ett kaffefilter i valfri anordning som ex. bryggare, Chemex-kanna eller en helt vanlig sil och tillbringare. Servera som det är, toppa med mjölk och/eller söta efter begär, men glöm för all del inte is! Tips är att göra isbitar av kaffe och slippa vattnig, tråkig drink.

Espresso Martini

Söt, elegant och sofistikerad.

Fyll en shaker med is och häll över 2cl kaluha, 2cl vodka och en stark nybryggd espresso. Skaka, skaka, skaka och sila sedan drinken i ett kylt martiniglas. Dekorera creman med några kaffebönor – et voilà!