Hoppa till innehåll

KAFFEMASKIN KÖPGUIDE

Hur man väljer en espressomaskin

Hur väljer du espressomaskin? Om du vill investera i en espressomaskin, välj först mellan en halvautomatisk, superautomatisk, manuell, servering eller spishäll. Medan de alla skapar läckra espressodrycker, kräver vissa mer barista-kunskap än andra. Dessutom överväga om du vill lägga mjölk till dina drycker. Du kan använda en ångstav, automatisk mjölkskummare eller ett fristående alternativ. Ta hänsyn till användarvänligheten för varje maskin och hur ofta du dricker espresso för att välja det bästa alternativet för dig!

Välj en halvautomatisk maskin för en traditionell bryggningsmetod.

Halvautomatiska espressomaskiner använder ofta samma panna för att brygga espresso och ångmjölk, och de behöver lite kunskap om att laga drycker. Med dessa maskiner måste du mala ditt kaffe och ånga din mjölk själv, och detta kan resultera i mindre konsekventa drycker. Med lite övning kan du enkelt skapa läckra gourmet espressodrycker.

 • Om du vill ha en nybörjarmaskin väljer du en som använder ett undermått, portafilter med tryck. Ett portafilter är ett handtag som fäster vid espressomaskinen och innehåller kaffesumpen. Dessa filter är gjorda av aluminium. De är vanligtvis 50–54 millimeter (2,0–2,1 tum) stora. [2]
 • Om du vill ha en högkvalitativ eller professionell maskin, välj en med förkromade portafilter utan tryck. Dessa är gjorda av mer hållbara metaller och är vanligtvis 58 millimeter (2,3 tum) stora.

Välj superautomatisk maskin om du vill ha ett lättanvänt alternativ.

Det här är ofta snabbvalsmaskiner som enkelt gör espressodrycker hemma. Med dessa maskiner behöver du inte mala kaffe eller ånga mjölken själv. Även om detta är en snabb, okomplicerad metod kan kvaliteten variera beroende på maskinmodell. [3]
Om du vill ha konsekventa resultat med lite barista-kunskap, överväg superautomatiska espressomaskiner.
Dessa levereras vanligtvis med en bönakvarn som medföljer maskinen.
Detta är ett utmärkt alternativ om du ofta har gäster som vill göra sin egen espresso.

Välj en manuell espressomaskin om du är ute efter en utmaning.

Koka vattnet separat med manuella espressomaskiner och häll det sedan i maskinen. Välj mellan en fjäderkolvspakmaskin eller en direktspaksmaskin. Fjäderkolvmaskinerna har en inre, kalibrerad fjäder som används för att trycka vatten genom mark espresso. Direktarmsmaskinerna kräver att användaren trycker på spaken för att brygga espresson.

 • Det här är ett bra val om du gillar rik, fullsmakande espresso.
 • Dessa maskiner är svåra att få konsekventa resultat förrän du är mycket erfaren, eftersom du måste använda spaken själv.

Välj en serveringsmaskin för det mest praktiska alternativet.

Detta är en typ av superautomatisk espressomaskin där espresso bryggs med ett kapslingsystem med en servering. Det finns minimal sanering eller väntetid med det här alternativet. För att använda, placera helt enkelt en espressokudde i toppen, fäst locket och tryck på “Brew” -knappen.

 • Detta är ett utmärkt alternativ om du inte är en ivrig kaffedrycker men ändå vill ha möjlighet att brygga espresso.
 • Att köpa skida för engångsbruk kan bli dyrare än att brygga espresso från malda bönor.
 • Även om detta är bekvämt är det inte det mest miljömedvetna alternativet.

Prova en espressomaskin med spishäll om du vill ha ett enkelt alternativ som inte är elektriskt.

Stovetop espressobryggare kallas också moka-krukor. De finns i små storlekar som 1–6 koppar (0,24–1,42 liter), liksom större sorter, med 9–12 koppar (2,1–2,8 liter) koppar espresso. Det här är ett utmärkt alternativ om du vill göra espresso utan hjälp av en tillbehörsgadget.

 • För att använda en spis espressomaskin, fyll den nedre kammaren med vatten och lägg till din malda espresso i den inre skålen över den nedre kammaren. Se till att silen är ordentligt skruvad och placera din espressomaskin på spisen. På cirka 5-10 minuter fyller espressomaskinen med nybryggd espresso.
 • Detta fungerar inte för att göra enstaka bilder av espresso. Det fungerar dock bra att göra cappuccino och lattes.

KAFFEMASKIN FUNKTIONER

Få en kvarn om din maskin inte har ett inbyggt alternativ.

Superautomatiska maskiner har vanligtvis en egen kvarn. Om din modell inte har en kvarn, se till att du investerar i en bredvid din maskin. När allt kommer omkring behöver du det för att göra din espresso! En kvalitetskvarn är en nödvändighet vid korrekt förberedelse av espresso för extraktion.

 • Välj en kvarn i din budget, eftersom de kan bli mycket dyra.
 • När du väljer en kvalitets kvarn, leta efter antingen steglösa eller stegade kvarnar. De stegade slipmaskinerna har separata inställningar för fin till grov slipning. Step-less har inga förinställda inställningar och du kan slipa bönorna så fina som du vill.

Köp en maskin med mjölkskummare.

Om du inte vill dricka rak espresso, leta efter en mjölkskummare när du väljer din espressomaskin. Dessa är metallstammar som vanligtvis ligger mot sidan. Det finns lite inlärningskurva med ångstänger, men med viss övning kan du enkelt använda dem för att skapa voluminöst mjölkskum.
För att använda, fyll först din kanna med kall mjölk. Sänk ner spetsen på trollspöet precis under mjölkytan och vinkla din kanna. Häll lite luft i mjölken och låt sedan mjölken värmas upp till rätt temperatur.
Dessa fungerar bra när du skapar t.ex. lattes och cappuccino.
Ångstänger kan vara lite svåra att rengöra, så se till att du torkar av trollspöet efter varje användning.

Välj maskin med automatisk skummare.

Många espressomaskiner har ett inbyggt skummande alternativ. Med ett tryck på en knapp värms dessa enheter upp automatiskt och blandar din mjölk direkt. Detta är den mest praktiska metoden för att göra skummande espressodrycker.
Många av dessa modeller erbjuder också en stor, avtagbar mjölktank. Du kan enkelt sticka det i kylen istället för att rengöra efter varje användning.

Använd en fristående skummare.

Om du vill göra skummande espressodrycker men espressomaskinen du är intresserad av inte har den här funktionen är det okej! Du kan alltid köpa en separat mjölkskummare. Dessa gör ditt skum enkelt, men de kan ha lite inkonsekventa resultat.

 • För att använda, fyll den inre tanken med mjölk och välj skumknappen. Vissa maskiner har inställningar för att helt enkelt värma upp mjölken istället för att skumma den. Sedan, på cirka 30-60 sekunder, blir din mjölk vispad och skummande.
 • Dessa är inte de bästa för att skapa läckra, extra skummande drycker.

Välj ett dubbelt pannsystem om du vill ha en professionell maskin.

Värmning av espressomaskinen kan ske genom ett helhetsystem där vattnet flödar genom hela maskinen, värmeväxlarsystem, eller så är vattnet separerat genom att bryggkokaren och ångkokaren har deras egna vattentillförsel. Fördelen med att separera kokarna är att temperaturen är perfekt för både bryggruppen och för ångan/hetvattnet. I en värmeväxlare måste vattnet ligga någonstans mittemellan vad som är ultimat för bryggruppen och vad som är ultimat för ångan/hetvattnet.