Hoppa till innehåll

Espresso utan espressomaskin

Espressomaskiner är dyra, och du kan behöva hoppa över de grundläggande kunskaperna för att kunna använda dem fullt ut.
Men du behöver inte hålla andan eftersom du fortfarande kan göra espressokaffe – aka ”nästan” espresso och det är fullt möjligt.

Här hittar du tre steg-för-steg-metoder för att brygga espresso, vilket inte kräver att du har en snygg maskin.

Så gör du espresso hemma utan espressomaskin

Metoder för att göra espresso utan maskin

Franskpressen

Franskpress

Det är en av de mest populära och prisvärda metoderna för att brygga espressodrycker i Sverige. Att lyckas med gott kaffe i en fransk press är inget större bekymmer. Med en pressobryggare brygger du alltid gott kaffe! Eftersom kaffet är hela tiden i kontakt med vatten, får du extraherat alla kaffets aromer in i kaffekoppen.

Det franska pressfiltret är tillverkat av metall istället för pappersfilter, till skillnad från elektriska bryggerier som t.ex. Chemex classic kaffebryggare. Detta innebär att mer av kaffets oljor används. Vissa föredrar kaffe med mer oljor, andra inte.
En klassisk kaffepress med hög kvalitet är Bodum Chambord 8 Koppar.

Vad behöver du?

Tro det eller inte men allt du behöver är bara en fransk press tillsammans med färskt kaffegrund och varmt vatten för att brygga utsökt espresso som liknar eller något matchar smaken av din favorit espresso till bara en bråkdel av kostnaden. Det är bara så mycket lätt, eller hur?
Och om du vill kan du också förbättra smaken genom att fylla din espresso med mjölkskum eller vispad grädde.

Steg 1: Mal dina kaffebönor

Om du använder färska espressobönor vill jag rensa en missuppfattning innan du maler bönorna. Eftersom espresso kräver fina grunder för att brygga en perfekt kopp, men när du använder en French Press kan du inte använda fina grunder eftersom de gör ditt kaffe lerigt och kolven kommer inte att kunna hålla de fina grunderna nere.
Det bästa är att använda grova grunder så att ditt kaffe kan branta tillräckligt länge för att göra en stark brygga.
Du behöver fyra matskedar kaffe för att brygga 2 perfekt kopp espresso.

Steg 2: Koka vattnet

Fyll på din franskpress med 90–96 gradigt vatten. Om vattnet inte är tillräckligt varmt får du ett underextraherat kaffe som smakar som ljummet vatten med kaffetips.
Du kan använda vattenkokaren, du har antagligen i ditt kök för att koka vattnet som vi gör för att göra te. Snurra lite varmt vatten till French Press-glasbehållaren för att göra det tillräckligt varmt så att när du häller i varmt vatten senare spricker det inte på grund av en plötslig temperaturförändring.

Steg 3: Lägg till kaffesump i förvärmd French Press

Lägg nu kaffesumpen till den förvärmda French Press och häll lite varmt vatten. Om du använde vattenkokaren för att koka vattnet än att låta det svalna i 20-25 sekunder.
När det varma vattnet kommer att röra vid kaffesumpen kommer du att känna en extremt behaglig doft och kaffet börjar blomma. Detta indikerar att kaffesumpen har börjat släppa ut alla naturliga oljor för en smakfull kopp. Men låt dem inte blomstra tillräckligt länge annars kan din espresso förlora den rika smaken, det är du faktiskt för.

Steg 4: Häll kvarvarande hett vatten och rör om

Häll nu kvarvarande hett vatten och rör om försiktigt med en långsked för att förhindra klumpar och starta extraktionsprocessen. Rör inte energiskt, målet är inte att virra i blandningen.

Steg 5: Branta ditt kaffe

Detta är det viktiga steget och kommer att avgöra smaken på din brygga så var uppmärksam annars leder det bara till slöseri med tid och pengar.
Ju längre du bränner, desto starkare blir din brygga. Det betyder emellertid aldrig att du behöver branta för länge för mer espressoliknande smak, istället kommer den att extraheras över och lämna en sur smak i munnen och under-extraheras om den branta tiden var för kort.
Helst kan du branta i 5 minuter för mest önskvärda resultat, men jag rekommenderar att du använder en timer (du kan använda den som du har i telefonen) för att ta reda på den optimala bryggtiden. Så du skulle anpassa dina kommande bryggor så att de passar bäst för dina smaklökar.

Steg 6: Tryck på kolven / kolven

När kaffegrunden har genomsyrats tillräckligt, håll locket stadigt och tryck ner kolven / kolven på ett jämnt, jämnt sätt tills det når botten.
För att inte tala om, gör det inte i en rörelse. Gör det snarare försiktigt.
Du kanske vill experimentera med att dyka halvvägs, ta det lite bakåt och sedan kasta ner det hela vägen neråt. Slutligen, dra tillbaka den när du når den lägsta punkten!

Steg 7: Häll ditt kaffe

Nu är du klar. Lämna inte espresson för länge i bägaren för att undvika bitterhet. Häll bara din espresso omedelbart genom ett kaffefilter för att förhindra att några fina droppar når din brygga.
Det är allt, du har precis gjort din första espresso med en Franskpress. Njut av!

Moka Pot

Uppfunnet 1933 av Alfonso Bialetti, detta italienska tillverkade åttasidiga underverk, är Moka Express ett annat prisvärt system för att brygga espressokvalitet i ditt hem. Du kanske hör om Stovetop-espresso – ja, det här är ett annat namn på Moka-potten.

Enligt en artikel i New York Times hittades Moka Pot i 90% av alla kök i Italien 2016. Och det är inte förvånande på grund av dess förmåga att brygga viskös och tät espresso utan el eller snygg espressomaskin. Jag är också förvånad över att se hur den här lilla utrustningen gör en sådan magisk kopp java på spishällen.

Men om det här är något nytt för dig vet du förmodligen inte om det. I tekniska termer, i princip; Moka är en rostfri kruka med tre kamrar – basen (pannan) håller vattnet, den trattformade kammaren i mitten håller kvar kaffesump och den övre kammaren samlar upp det bryggda kaffet.

Steg 1: Mal dina kaffebönor

Du behöver cirka 20-22 gram kaffe för att brygga ett perfekt skott av espresso. Till skillnad från French Press måste du mala kaffebönorna så fina som möjligt för Moka-potten.
Så trycket som byggs in i bottenkammaren av ångan som genereras av kaminen kommer därför att leda vattnet genom pulveriserat kaffesump bekvämt och fullständigt, vilket resulterar i en smakfullare och extraherad espresso.

Steg 2: Koka vattnet

Du kan förvärma vattnet innan du häller i bottenkammaren i Moka-potten eller inte. När allt kommer omkring måste du värma upp vattnet på spisen till slut och det kokar snabbt. Så det är upp till dig vilken väg du vill gå.
Det rekommenderas dock att du använder färskvattnet och inte överfyller bottenkammaren än hälften, annars kommer tryckuppbyggnad inte att evakueras genom ventilen och din Moka-kruka kan explodera.

Steg 3: Lägg kaffesump i filterkorgen

Fyll filterkorgen med kaffesump, lätt högg och skaka den försiktigt för att lägga marken jämnt eller så kan du jämna med fingret. Men tryck inte knappast annars kommer vatten inte att passera ordentligt genom marken.
Borsta bort de lösa markerna på kaffekorgens överkant och lägg sedan i bottenkammaren.

Steg 4: Skruva ihop potten

Skruva nu ihop den övre pipen med bottenkammaren. Dra inte åt för hårt! Använd varmkuddar eftersom bottenkammaren blir varm om du använde förvärmt vatten.

Steg 5: Sätt potten på spisen

Det är optimalt att använda medelvärme när du placerar potten på spisen. Du kan enkelt uppskatta värmen om den är för hög eller för låg. Om det är tillräckligt lågt; kaffet rinner knappt ut ur pipen och om det är för högt; kaffet kommer snabbt ur pipen.
Så öka eller minska värmen därefter. Låt det övre locket vara öppet och se till att handtaget inte utsätts för värme annars kan du inte lyfta Moka-potten för att hälla ditt kaffe.

Steg 6: Ta bort Moka-potten

När botten når koka, kommer det inbyggda trycket att trycka kaffet långsamt och gradvis ut ur ventilen, du hör ett puffande ljud och märker att en rik ström blir gradvis ljusare i färg.
Ta bort den från värmekällan när strömmen har blivit gul honung och stäng sedan locket.

Steg 7: Häll ditt kaffe

Du vet när det är klart, häll det nu i kopp eller koppar, beroende på storleken på din Moka-kruka. Du kanske vill späda ditt kaffe med varmt vatten. Allt hänger på dig!
Så du har framgångsrikt gjort ditt första espressokaffe med Moka-potten / Stovetop-espressometoden.

Steg 8: Rengör Moka-potten

Rengöring och skötsel förbättrar din Moka-krukas livslängd. Det är väldigt enkelt att rengöra, du behöver bara tvätta det med varmt tvålvatten och torka med en mjuk trasa. Skölj noggrant så är det bra att använda det nästa gång.

Aeropress

Uppfunnet av Stanford-professor Alan Adler är Aeropress ett okomplicerat grepp. gjord med cylinder, en kolv och ett filter i botten. Det ser mer ut som att det tillhör mad’s scientist lab än en vardags köksapparat, eller hur?
Det är mer bärbar och lätt uppgradering av en French Press som brygger en söt och smakfull kopp – så bra att den har blivit en del av många kaféer som drivs av hantverkare.

Precis som systermetoderna är detta en annan billig teknik för att brygga espresso utan krångel med pumpar och pressar.

Vad behöver du?

  • En Aeropress
  • Kaffekvarn
  • Kaffesump
  • Vatten

Steg 1: Mal dina kaffebönor

Du behöver ungefär 2 matskedar (cirka 23 gram) kaffe för att brygga en rik smak av espresso med Aeropress. Precis som Moka-potten behöver du grunder så fina som bordssalt. Storleken på grunderna betyder mest om du använder en maskin eller inte. Så vi måste vara uppmärksamma på det.

Steg 2: Förbered Aeropress

Innan du gör Aeropress redo att brygga måste du placera ett filter i den nedre korgen. Förvärm bryggeriet genom att hälla lite varmt vatten genom filtret för att värma upp det. Detta hjälper dig att bli av med papperssmak och värma upp din mugg.

Kasta sköljvattnet från muggen och fäst korgen med bottenkammaren och dumpa i kaffesumpen. Skaka röret lite så att marken kan sätta sig jämnt.

Steg 3: Tryck på kolven

Det här är första gången du trycker på. Skjut kolven helt ner till botten och dra tillbaka den till toppen. Om grunderna liknar pucken betyder det att du har gjort det här steget på rätt sätt.

Steg 4: Tillsätt varmt vatten och tryck på kolven

Därefter måste du tillsätta hett vatten (det ska vara cirka 94 ° C) över markens puck och fylla det till den nivå som passar bäst för din smak. Om du inte är säker kan du helt enkelt följa denna allmänna tumregel; om din tomt är 20-23 gram, fyll sedan vatten upp till “2” -nivån, markerad på Aeropress.

Till skillnad från franska pressen behöver du inte vänta på grunderna. Innebär att? du kan självklart brygga din espresso.
Tryck nu långsamt på kolven tills du har klämt in pucken så bra du kan. Men tryck inte eller tvinga den för hårt, annars kommer du att samla din espresso från köksväggarna.

Du har gjort din espresso med Aeropress. Njut av!