Hoppa till innehåll

SÅ GÖR DU GOTT KAFFE HEMMA

01

ESPRESSO

Den som vet något om kaffe vet vad en espressomaskin är – de har hållit koffeinhaltiga sedan 1901.
Idag finns de i olika former och storlekar, med massor av funktioner och gimmicks. Bli inte förvirrad av flashmaskiner eftersom grunden är desamma: tryckvatten skjuts genom en kammare / puck finmalda kaffebönor, genom ett filter, vilket resulterar i vad vi kallar ett skott av espresso.

Är espressomaskiner dyra? Ja och nej – du kan spendera så lite eller så mycket du vill. Varning: att välja en kan vara överväldigande. Du måste bestämma vilken typ av espressomaskin du vill ha – men lyckligtvis har vi köpguider för varje. Du har hembaserade halvautomatiska maskiner, helautomatiska maskiner, manuella spakmaskiner, mindre, bärbara espressotillverkare eller om du är ett café – kommersiella maskiner.

För mer hantverkare lutande … eller gammaldags …. en espressomaskin med hävarm, som pumpas med din hand, är ett utmärkt sätt att brygga exceptionellt kaffe. För dem som gillar allt gjort för dem (”Jag vill bara ha en jävla kaffe och jag vill inte röra mig”), är superautomatiska espressomaskiner som dessa ett bra alternativ (även om det är dyrt).

Vad du kan förvänta

Tid: från Bean> Brew: Det beror på din maskin. En kommersiell maskin kan behöva 15-40 minuter för att värmas upp, och en hemmabaserad maskin kan bara ta 3 minuter. När det är varmt kommer du dock att fixa det inom 20-30 sekunder.

Typ av slipning krävs: Du behöver en fin, jämn slipning. Här är ett knep för handeln: (1) nypa din slipning och observera vad som händer (det ska klumpa i fingertopparna). För grovt och det klumpar inte alls, för fint och det klumpar sig för mycket.

Resulterande brygga: Ett skott av espresso, när det är gjort rätt, är starkt, skarpt och full av smak. Du kan sedan tillsätta varmt vatten för att göra det till en Americano eller skumma lite mjölk för att göra ett mjölkbaserat kaffe.

Färdighetsnivå krävs: Allt beror på din maskin – vissa kommer att göra ett fantastiskt skott nästan automatiskt, andra (de mer kommersiella, manuella typerna) kräver en hög nivå eller skicklighet, därav behovet av barista-skolor. Här är en guide för att komma igång: hur man använder en espressomaskin. För bästa resultat; använd en bra sabotage och espressobönor.

BÄSTA FÖR DIG: Om du gillar en mjölkig brygga (t.ex. en latte) eller om du är den typ som gillar en snabb och skarp koffeinslag. Espresso är unika – ingen annan maskin kan kopiera en fin espressobild.

Inte så bra för: Om du föredrar en subtil smakbrygga, om du inte vill spendera hundratals dollar på en kaffebryggare eller inte har plats för en maskin (kanske reser du ofta?), Kommer en espressomaskin bara vara extra bagage i ditt liv.

FÖRDELAR

 • Snabb att brygga (en gång uppvärmd)
 • Prisintervall (och kvalitet) från relativt billigt till superdyrt
 • Brygg mycket koncentrerad, skarp koffeinbrygga

NACKDELAR

 • Billigare maskiner tenderar att ge dig mindre än idealiska resultat
 • Ta upp köksbänksutrymmet
 • En absolut rengöring
02

Moka Pot

Har du inte några hundra dollar att spendera på en espressomaskin, men letar du fortfarande efter den espresso-shot-like-kick som kommer från en trycksatt brygga? Spis espressomaskinen AKA Moka-potten är det näst bästa.
Magin bakom Moka-potten är i dess 3-kammare bryggprocess. Vatten i bottenkammaren kokar och ångan orsakar tryck som skjuter vatten upp genom kaffesumpen in i den övre kammaren.
Är det resulterande skottet detsamma som ett espresso-skott? Nej, inte riktigt.

Om du gör det rätt (det är lite färdighet inblandat) sitter du kvar med en bittersöt och superstark sammansättning som får dig igenom dagen. Här är en guide för att brygga kaffe med moka-potten. En bonus till Moka-potten: du kan brygga flera koppar kaffe (från fyra till 16) på en gång. Det är ett utmärkt sätt att koffeinera en publik.

Vad du kan förvänta
Tid: från Bean> Brew: Supersnabb – När du har värmt upp ditt vatten borde det inte ta mer än 5 minuter (lite längre om du använder en induktionskamin). Av den anledningen är det det bästa alternativet för koffeinberövade människor i morgonhastighet.

Typ av slipning krävs: Detta är den knepiga delen. Som regel vill du ha det grovare än en fin, espressoliknande mala och finare än en droppkaffe. Om det inte hjälper – det bästa sättet att uppnå rätt slipning är genom försök och fel – börja grovt och gå finare tills texturen och smaken i slutresultatet är rätt för dig.

Tumregel: om din brygga är för svag / vattnig har du gått för kurs (underutdraget). För bitter och du har blivit för fin (extraherad)

Resulterande bryggning: Inte riktigt ett espressobild, men nära det (om du använder rätt slipning och rätt teknik). Förvänta dig ett skarpt och starkt smakande kaffe.

Färdighetsnivå krävs: Du behöver inte vara en barista av något slag – när du har rätt slipning (vilket är den svåraste delen) är det en relativt enkel process – fyll bara i kamrarna, sätt på värmen och håll ett öga på det.

BÄSTA FÖR DIG: Om du har en budget eller vill ha något superportabelt men inte är ett fan av den ”rena och tunna” smakbryggan från droppkaffe. Här är våra favoritmoka-krukor.

INTE SÅ FANTASTISKT FÖR DIG: Om du älskar smaken och konsistensen av ett espresso. Den resulterande bryggan är stark (till och med lite hård), så om det inte är din stil, fortsätt titta.

FÖRDELAR

 • Super billig kaffebryggare
 • Snabb att brygga
 • Mycket bärbar – du kan till och med få minikrukor som är perfekta för att resa.

NACKDELAR

 • Vissa säger att brygget smakar som ”en espresso från 15 år sedan” (dvs. låg kvalitet)
 • Risken för över- och under extraktion är hög (beroende på din finfinitet)
03

Aeropress

AeroPress har en kultkultur bland det resande kaffesamhället, och det ser mer ut som ett vetenskapsprojekt snarare än en kaffebryggare. Men om du frågar oss; det är det bästa som har hänt med kaffe. Och många säger att det brygger det bästa kaffe de någonsin har smakat.
Att hålla s ** t enkelt är namnet på spelet; rätt vattentemperatur, rätt lufttrycksnivå och rätt storlek slipning ger dig en utmärkt smakprovning på några minuter! (På allvar är det en av de snabbaste kaffebryggarna du kan få dina vantar på.) Och många säger att det brygger det bästa kaffe de någonsin har smakat.

När du köper en AeroPress köper du ett enkelt verktyg i tre delar som gör att du kan skapa fantastiskt kaffe med minimal ansträngning. Det bästa med den här enheten är att den kan göra vanligt kaffe, kallbryggt kaffe, och det kan till och med göra nästan espresso.

Vad du kan förvänta
Tid: från Bean> Brew: Det finns några sätt att göra en kaffe Aeropress-stil, men om du har bråttom kan det göras på 60 sekunder när vattnet är tillräckligt varmt. Det är värt att nämna här också att sanering är en dröm.

Typ av slipning krävs: Här är den coola delen – det spelar ingen roll! Du får ett annat resultat baserat på din malning, så du bör välja rätt malstorlek baserat på ditt humör! Kaffeologie har en utmärkt guide till Aeropress slipinställningar här (2).

Resulterande brygga: Vacker i färg och smak. Det är mer ett ”rent” smakprovande kaffe (skiljer sig från den franska pressen eller Moka-potten). Om vi ​​skulle beskriva det i fyra ord: Smooth, Rich, Pure and Fast (det kanske eller inte är Aeropress-slogan)

Färdighetsnivå krävs: Även din katt kan använda den – den är så lätt att använda. Men bli inte lat, när du väl behärskar det vanliga Aeropress-brygget kan du börja prova andra metoder och bryggningstekniker.

BÄSTA FÖR DIG: Om du är en resenär eller bara någon som uppskattar ett snabbt, rent och gott kaffe. Eller kanske du älskar camping? AeroPress markerar alla rutor. Glöm inte att prova den inverterade metoden.

INTE SÅ FANTASTISKT FÖR DIG: Vi låter kanske partiskt när vi säger detta, men alla borde äga en Aeropress (alla som dricker kaffe, det vill säga). Om du inte gillar tanken på slöseri och att använda pappersfilter är det kanske inte rätt för dig.

FÖRDELAR

 • Mycket bärbar – ta den var som helst, utan risk för att den går sönder (den är tillverkad av BPA-fri plast)
 • Möjligheten att anpassa din brygga är hög (ha kul med det)
 • Gör en fantastisk, ren kopp kaffe

NACKDELAR

 • Pappersfilter krävs, vilket kräver avfall
 • Du kan bara göra två kaffe per varv, så om du gör kaffe för några personer kan det bli tråkigt
04

French press

Den franska pressen är den inofficiella maskoten för hembryggt kaffe; det har druckit kaffe i hushållen sedan dina farföräldrar föddes, och det har en väldigt lojal kultkultur bland hemmets barista-samhälle.

Varför då?

Det är troligtvis tack vare flera anledningar, men våra pengar är på det faktum att de är superlätta att använda, kan plockas upp för fickbyte (nästan) och producerar en brygga med en distinkt smak och känns som ingen annan metod. Här är en lista med bra franska presstillverkare om du behöver det.

Om du är intresserad av French Press, använd rätt kaffekvarn eftersom det här lilla kända men super vanliga misstaget smutsar French Press-kaffe över hela världen. Här är en detaljerad guide om hur du använder en fransk press.

Vad du kan förvänta
Tid: från Bean> Brew: Det är inte supersnabbt, men inte heller sakta. Från (nästan) kokning av vattnet till brottning och störtande behöver du cirka 10 minuter. Medan du stiger behöver din franska press dock din odelade uppmärksamhet.

Typ av slipning krävs: En kursslipning är det enda sättet att gå. För fin slipning innebär att du kommer att ha partiklar som sitter fast i filtret och passerar in i den färdiga bryggan, vilket ökar för mycket och ger dig en bitter röra.

Resulterande bryggning: Ett unikt, icke-hårt aromatiskt kaffe som är full av smak, särskilt för dina bönor. Det kommer dock att vara lite sediment-y, så undvik att dricka de sista klunkarna i varje kopp

Kunskapsnivå: Att göra en fransk press är en lätt uppgift. Att göra den perfekta franska pressen är lite svårare. Allt i allt, om du följer en mycket tydlig uppsättning instruktioner, som dessa, får du det du letar efter, inga problem.

BÄSTA FÖR DIG: Om du älskar den unika bryggen du får från en French Press, eller om du har mycket koffeinfiender att fixa (t.ex. ett fullt hushåll)

INTE SÅ FANTASTISKT FÖR DIG: Om du är en frekvent resenär – de är gjorda av glas (oftast finns alternativ i rostfritt stål)

FÖRDELAR

 • Distinkt och unik smak
 • Lätt att använda med rätt råd
 • Möjlighet att göra stora krukor kaffe utan att behöva upprepa processen

NACKDELAR

 • Smak kanske inte är ditt cuppa-te
 • Steeping är svårt att göra perfekt och är en vanlig skruv med den franska pressen
05

Syphon vakuumkaffebryggare

Även känd som sifonpot är kaffe på detta sätt unikt när det kommer; det är en kombination av bryggningsmetoder; en full nedsänkning brygga (när ditt kaffe går i vattnet) men använder också sifon action för att skapa en fantastisk provsmakning kopp.
Det är inte ett enkelt sätt att brygga kaffe, det kräver faktiskt enorma ansträngningar och processer, så du vill inte använda det dagligen (om du inte har något annat att göra).
Vissa svär vid den stora smakprov som den ger, men vi tror att det är mer en nyhet / uppvisning av bryggstil – piska ut den när dina vänner är runt och visa dem hur avancerad du är i bryggkonsten.

Vad du kan förvänta
Tid: från Bean> Brew: Tillåt dig själv cirka 10 minuter. Vi måste notera här; det är en tik att rengöra vattenlådan.

Typ av slipning krävs: Du vill ha en medium / kursslipning för bästa resultat, liknande den för en Chemex-brygga.

Resulterande brygga: Mycket ren och full av smak – när det görs korrekt. Eftersom din brygga bara rör vid glas blir det det renaste kaffe du smuttar på ett tag.

Färdighetsnivå: Det är ganska involverat och du måste följa stegen noggrant. Om du är forskare eller råkar laga mat har du inga problem.

BÄSTA FÖR DIG: Om du verkligen gillar dina kaffeprylar och vill prova något vilt.

Inte så bra för dig: Om du uppskattar ett snabbt och enkelt sätt att brygga kaffe.

FÖRDELAR

 • När det är gjort korrekt producerar det det bästa smakprovet kaffe, enligt vissa experter
 • Dina vänner tror att du är en total kaffeexpert

NACKDELAR

 • Det är en avancerad bryggningsmetod. Förbered dig på att göra misstag
 • Mycket ömtålig – förvänta dig inte att ta den någonstans
filterkaffe
06

Filterkaffe

Kaffebryggare är enkla. Cirka 90% av svenskarna börjar dagen med filterkaffe bryggt av en traditionell kaffebryggare. I princip vet alla hur man använder dem. Mät dina bönor och vatten så är du klar. Kom ihåg att använda färskvatten och en separat kanna för att lägga till vattnet i bryggaren med en annan kanna än glaspottet från bryggeriet.

Den största skillnaden mellan billiga och dyra bryggerier är hur temperaturstabila de är och hur fördelar de vatten till kaffebädden. Billigare bryggeri kanske inte värmer upp vattnet till tillräcklig temperatur och brygger därför inte alla smaker från kaffet. Vattenfördelning kan också vara för ”enkel” när bryggeriet distribuerar vatten bara till mitten av kaffebädden som inte brygger jämnt alla smaker. Tumregel är att dyrare bryggerier gör dessa saker bättre och billigare gör dessa saker inte så bra.

07

chemex bryggare

När du först ser en Chemex-bryggeri kanske du vill använda den som en vas snarare än en brygger, men det finns en anledning att det ser ut som det gör: det gör friggin utmärkt kaffe och det gör det med stil. Här är en fullständig recension av Chemex kaffebryggare och här är en guide om hur du använder en.
Den främsta fördelen med att använda en Chemex jämfört med andra droppare är kapacitet – du kan enkelt göra 3 eller 4 koppar på en gång, snarare än 1 av 2, vilket betyder att det är en publikmassa när den finns. Faktum är att du kan köpa en 10-kopp Chemex som tar 50 uns vatten. Det är en underhållares bästa vän.
Som andra droppare är det inte så enkelt som att slänga mark och sedan dousa med vatten; du måste öva på att behärska de finare detaljerna om malstorlek, vattentemperatur och kaffevolym, men när du gör det, förbered dig på att bli kär.

Vad du kan förvänta
Tid: från Bean> Brew: Om du kommer in 3 och en halv minut efter det att du har ställt in den, är det ett snabbt sätt att få ett gott kaffe till dig.

Typ av slipning som krävs: Spela här för att passa dina önskemål, men helst var som helst mellan medium till kurs, närmare mediasidan av saker

Resulterande bryggning: Chemex-filter är ungefär 30% tjockare än de filter som används av andra droppare, vilket innebär att du får en rikare kopp kaffe. Tänk fransk press utan sediment. ’Play and Ground’ har några bra extra bryggtips här.

Färdighetsnivå krävs: Det finns många sätt att skruva upp en Chemex-brygga som ger dig en extra eller extraherad brygga. Du behöver lite övning.

BÄSTA FÖR DIG: Om du gillar kaffe med rörelse och om du vill ha något som också kan fördubbla ett konstverk (det visas i konstmuseer). Du kommer att älska det faktum att det kan brygga 3-4 koppar åt gången.

INTE SÅ FANTASTISKT FÖR DIG: Om du bara behöver brygga till en eller två kaffe på morgonen, eller om du vill resa med din bryggeri.

FÖRDELAR

 • Gör 3-4 koppar på en gång
 • Mycket rik och aromatisk brygga
 • Det snyggaste sättet att brygga kaffe

NACKDELAR

 • Hög chans för över och under extraktion
 • Det är överdrivet om du bara behöver 1-2 kaffe